Alpine ogłosiło kluczowe przesunięcie w swojej strukturze.

Laurent Rossi pożegnał się z rolą CEO Alpine w trybie natychmiastowym. Zastąpił go Philippe Krief, dotychczasowy wiceprezes działu inżynierii oraz produktów marki.

Krief będzie raportował bezpośrednio do CEO Grupy Renault, którym jest Luca de Meo, a ponadto do czasu znalezienia następcy na swoje poprzednie stanowisko będzie również kontynuował wykonywanie wcześniejszych obowiązków.

Rossi, który od 2021 roku stał na czele Alpine, ma skupić się na specjalnych projektach, które są związane z transformacją całej Grupy. W króciutkim oświadczeniu prasowym nie podano więcej informacji.

- Chciałbym podziękować Laurentowi za jego niezachwiane poświęcenie w ostatnich dwóch latach - powiedział Luca de Meo. - Udało mu się nakreślić jasną i ambitną strategię marki, a także ustawić Alpine w najlepszej pozycji do osiągnięcia swoich długoterminowych celów. Teraz jesteśmy gotowi, by wejść w kolejną fazę rozwoju brandu na przyszłość.

- Philippe łączy duże doświadczenie w przemyśle ze znakomitą wiedzą techniczną oraz umiejętnościami przywódczymi, które są kluczem do sukcesu naszego projektu, w tym wprowadzenia nowych samochodów na początku przyszłego roku. Mam pełne zaufanie do Philippe'a i jego zespołu, który ma wnieść Alpine na nowe wyżyny.

Świeżo mianowany CEO Alpine w przeszłości pracował już dla Michelina oraz Fiata. Następnie był zatrudniony w Ferrari, Maserati i Alfie Romeo. Po powrocie do Maranello przejął posadę dyrektora inżynierii, a od lutego 2023 piastował wysokie stanowisko w Alpine.

Kilkanaście dni temu struktura francuskiej organizacji została zmodyfikowana w inny sposób po tym, jak Bruno Famin, dyrektor wykonawczy oddziału silnikowego w Viry, został mianowany wiceprezesem Alpine Motorsports, by stać nad wszystkimi motorsportowymi aktywnościami marki. Tamten ruch opisywany był jako próba uproszczenia całej układanki.

Ważna zmiana w Alpine

Philippe Krief (fot. Renault)